Първата задача при поемането управлението на държавата от кабинета бе борбата

...
Първата задача при поемането управлението на държавата от кабинета бе борбата
Коментари Харесай

Премиерът: Инфлацията в момента е най-ниска от 2 години насам

Първата задача при поемането ръководството на страната от кабинета бе битката с инфлацията. От ден първи главната цел на държавното управление беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, само че и да поддържа покупателните му качества. Това изясни през днешния ден министър председателят Николай Денков.

Денков означи обстоятелствата: " Инфлацията падна на равнищата отпреди войната. През октомври 2021 година беше 6%, този октомври е 5,8 на 100 и е най-ниската от 2 година насам. "

Той добави, че за първи път са въведени ограничения, които подсигуряват трайно ниски цени на продуктите от първа нужда. " С програмата " Достъпно за вас " поддържа и българските производители на храни. Обещахме българите се хранят с повече качествена и евтина храна, създадена у нас, и си държим на думата ", добави Денков.

Премиерът е безапелационен, че Коледата на 2023 година ще бъде по-добра спрямо 2022 година По думите му цените на главните хранителни артикули по борсите са под нивото от предходната година и с още по-добра вероятност за в бъдеще.

" В Бюджет 2024 година е заложено ново покачване с 11% на приходите, в пъти над предстоящата инфлация ", сподели той.

Денков уточни и започнатата промяна в правораздаването – " не на думи, а със основни крачки ". " Само преди половин година контролът над основния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа химера, а към този момент са факт ", съобщи той, като посочи, че макар че тези старания са значими най-много за справедливостта в България, се правят оценка и от нашите сътрудници, съобщи БГНЕС.

Министър-председателят означи, че Европа отстрани специфичния мониторинг и признава, че имаме всички причини да бъдем признати в Шенген. " Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го схващат ", добави той.

Денков акцентира, че за първи път е въведена огромна децентрализация на средствата на общините, като през 2024 година те ще получат 1 милиарда лева за техните планове, раздадени не по партийни благосклонности, а там, където има позволение за градеж или визия за планиране съгласно целите на общините.

" През януари чакаме първите медицински хеликоптери, още преди Коледа нови коли за спешна помощ за незабавната помощ. Дадохме действителен старт с финансирането на плана за 7 блок на АЕЦ " Козлодуй ", сподели още министър председателят и уточни, че това е инвестиция в енергийната ни сигурност и подсигурява дълготрайно по-ниски цени на електрическата енергия, и е част от високотехнологичното развиване на България.

Министър-председателят добави, че през миналата половин година огромна задача беше и да се отблокира строителството на пътища и автомагистрали. " Пътят Видин – Ботевград, автомагистралите Русе – Велико Търново и Европа са основни планове за стъпка на икономическото възобновление на Северна България, по тази причина подсигурихме плановата им подготовка и финансирането за идната година ", изясни той.

Денков разгласи, че вложенията в стопанската система набъбнаха с над 50% по отношение на м.г. и надвишиха към този момент 6 милиарда лева По европрограми за конкурентоспособност и нововъведения към този момент да отключени стратегии, по които бизнесът може да получи 427 млн. лева

" Когато бизнесът печели повече, ще заплаща и по-високи заплати ", безапелационен бе министър председателят.

Най-важни за нас са хората, означи той, и добави, че в Бюджетите за 2023 и 2024 година е въведен комплекс от финансирани ограничения, които да насърчат раждаемостта и да създадат развъждането на деца по-лесно за родителите.

" От 687 ограничения в 18-месечната стратегия на държавното управление, повече от половината – към 60%, чакаме да бъдат завършени още до края на февруари ", заяви Денков.

Премиерът заключи, че единственият смисъл това държавно управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока – в интерес на хората и на бизнеса, и към Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР